Rörelsemarginal och kapitalomsättningshastighet

Diagrammen visar företagets rörelsemarginal respektive kapitalomsättningshastighet och motsvarande medianvärden för branschen per år.

Kapitalomsättningshastighet (ggr)

Fakta

Rörelsemarginalen (inklusive eventuella finansiella intäkter) och kapitalomsättningshastigheten är de komponenter som skapar avkastning på sysselsatt kapital, se definitionerna.

Vid vilken nivå mellan marginal och kapitalomsätt- ningshastighet som en långsiktig och hållbar balans uppstår brukar vara branschspecifik.

Ett företags styrkor och svagheter i pris-/kostnads- struktur kan analyseras via rörelsemarginalen och effektiviteten i kapitalutnyttjandet kan analyseras via kapitalomsättningshastigheten.

Stabilitet i dessa nyckeltal är av vikt för att nå en hållbar god avkastning.

Nyckeltalens betydelse

Genom en jämförelse med andra företag i branschen kan företaget få en bild av vilka delar, i den operativa verksamheten, som har störst potential att utvecklas för att nå en bättre lönsamhet och därmed en högre värdering.

På liknande sätt kan företagets olika verksamhets- grenar analyseras för att klarlägga i vilken del som företaget kan vara mest känslig för förändringar.

Eftersom nivån på nyckeltalen är mycket bransch- specifik går det inte att lämna någon absolut nivå som borde uppnås utan analysen måste göras gente- mot branschkollegor.

13